Friday 16 December 2011

Κουραμπιέδες..- Kourabiedes


Dedicated to Nicola , whose comment gave me the idea of this post...


INGREDIENTS (makes 180-200 pieces)
.
    2 Kgr weak flour
    1 Kgr fresh butter, room temperature
    2 cups fine powdered sugar for the mixture
    2 Kgr fine powdered sugar for the decoration
    2 eggs and 2 yolks
  50 ml brandy
  20 gr baking powder
 0,5 Kgr almonds
.
PREPARATION
.
^ Chopp the almonds (I usualy cut each in 3 or 4 partts depending on their size) and roast them in the oven using the grill, taking care not to burn them. Leave them aside until they reach room temperature.
^ In a large bowl beat the butter with a mixer until it gets a white colour.
^ Add gradually the 2 cups of sugar, the eggs and brandy  and continue beating until well mixed.
^ Leave the mixer aside, add the almonds  the baking poder and a kilo of the flour and mix using your hands.
^ Add gradually as much of the rest flour is needed until he mixture forms a dough that is not too loose but not quite firm either.
^ Press some dough with your hands on your desktop until you form a sheet 1 cm thick.
^ Cut the cookies using a cutter , I prefer a small glass with a diameter of 4 cm.  
^ Place on ungreased baking sheet and bake in 180 C degree prehated oven for 25 – 30 minutes until lightly browned.
^ When ready and still hot, bury them in fine powdered sugar and leave them until next day when the sugar will have been stuck around them.
^ The next day unbury them, place on a paper and sprinkle fine powdered sugar on them. Place on a platter and cover with a cellophane .
Good Luck!!!
.
.
.
ΥΛΙΚΑ (βγαίνουν 180 - 200 κομμάτια)
 .
    2 κιλά αλεύρι μαλακό (No 2)
    1 κιλό βούτυρο τύπου Κερκύρας (σε θερμοκρασία δωματίου)
    2 φλυτζάνια άχνη ζάχαρη για το μίγμα
    2 κιλά άχνη ζάχαρη για τη διακόσμηση
    2 αυγά (ολόκληρα) και 2 κρόκοι
  50 ml κονιάκ
  20 γραμμάρια μπέικινγκ πάουντερ
 0,5 κιλό αμυγδαλόψυχα ωμή
 .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 .
^ Κόψτε τα αμύγδαλα στα 3 ή στα 4 αναλόγως του μεγέθους τους και καβουρδίστε τα στο γκριλ του φούρνου προσέχοντας να μην καούν γιατί θα πικρίσουν. Αφήστε τα στην άκρη ώσπου να κρυώσουν.
^ Σε μεγάλο μπωλ χτυπήστε το βούτυρο με μίξερ ώσπου ν' ασπρίσει.
^ Προσθέστε σταδιακά τα 2 φλυτζάνια άχνη, τα αυγά και το κονιάκ συνεχίζοντας το χτύπημα ώσπου ν' αναμιχθούν καλά.
^ Αφήστε το μίξερ στην άκρη και προσθέστε τα αμύγδαλα την μπέικινγκ πάουντερ και το ένα κιλό από το αλεύρι ζυμώνοντας με τα χέρια σας.
^ Προσθέστε σταδιακά όσο χρειάζεται από το υπόλοιπο αλεύρι ώσπου να έχετε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
^ Πιέστε με τα χέρια ένα κομμάτι ζύμης πάνω στην επιφάνεια εργασίας σας ώσπου να έχετε ένα φύλλο πάχους ενός εκατοστού.
^ Κόψτε τους κουραμπιέδες με κουπ-πατ , εγώ προτιμώ ένα μικρό ποτήρι διαμέτρου 4 εκατοστών.
^ Αραδιάστε σε αβουτύρωτα ταψιά και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25 - 30 λεπτά ώσπου να ροδίσουν.
^ Βγάζετε τους κουραμπιέδες από τα ταψιά και  όσο είναι ακόμη ζεστοί θάψτε τους σε άχνη ζάχαρη μέσα στο μπωλ που χρησιμοποιήσατε για το ζύμωμα και αφήστε τους ως την επομένη έτσι ώστε η ζάχαρη να κολλήσει γύρω γύρω.
^ Την επομένη ξεθάψτε τους, τοποθετήστε σε  χαρτί και πασπαλίστε τους με ζάχαρη άχνη χρησιμοποιώντας λεπτή σήτα ή λεπτό σουρωτήρι.   Τοποθετήστε σε πιατέλα τους πασπαλισμένους κουραμπιέδες, ρίξτε τη ζάχαρη από το χαρτι στη σήτα και συνεχίστε ώσπου να τελειώσουν όλοι. Καλύψτε την πιατέλα με σελοφάν.
 .
Καλή Επιτυχία!

2 comments:

  1. Αγαπημένο γλυκό!!! Κάπως έτσι είναι και η δική μου συνταγή, όμως το να τους αφήνεις μέσα στην άχνη όλη νύχτα είναι που θα κάνει τη διαφορά! Οπωσδήποτε θα δοκιμάσω το δικό σου τρόπο!

    ReplyDelete
  2. Thank you Nouli. I have printed off your recipe and will bake for Christmas. I have some Christmas Tree shaped cookie cutters and I will use the small one to cut shape. I think that they will be good to serve with Asti Spumante. xxx

    ReplyDelete

Welcome!
Καλώς τους!